• NL817411513B01
  • (+31)(0)20 60 60 700

Muggen op Curaçao verspreiden Chikungunya-virus

  • 0
Muggen verspreiden Chikungunya-virus op Curaçao

Muggen op Curaçao verspreiden Chikungunya-virus

In 2014 is het aantal personen dat op Curaçao besmet is geraakt met het Chikungunya-virus flink toegenomen. Dit virus wordt verspreid door zogenaamde tijgermuggen, die met name overdag steken. In 2014 nam de verspreiding van het virus toe, ook op Curaçao zijn mensen hierdoor ziek geworden.

Kan ik door het Chikungunya-virus nog wel veilig op vakantie naar Curaçao?

Het antwoord is gelukkig jazeker! Statistisch gezien is de kans dat je tijdens je vakantie op Curaçao dit virus oploopt erg klein. Maar het is dan wel van groot belang dat je de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Zorg dat je voldoende bent geïnformeerd (lees deze pagina!) en dat je muggenwerende middelen zoals deet en een klamboe in je koffer hebt.

Incubatietijd en klachten

De tijd tussen een besmetting door een muggensteek en de eerste ziekteverschijnselen is 1 tot 12 dagen, met een gemiddelde van 3-7 dagen. Infecties zonder ziekteverschijnselen komen niet vaak voor. De symptomen kunnen variëren van milde tot ernstige klachten. Ernstige klachten komen vaker voor bij pasgeborenen, oudere mensen of volwassenen die lijden aan andere ziekten. De acute symptomen na een infectie met Chikungunyavirus verdwijnen meestal binnen 1-2 weken. De gewrichtspijnen (artritis) kunnen lang aanhouden (maanden tot jaren).

Is het Chikungunya-virus te behandelen?

Er is nog geen medische behandeling voor dit virus mogelijk. Wel kunnen na onderzoek ontstekingsremmers en pijnstillers worden voorgeschreven om de klachten te verlichten. Het beste medicijn is goede preventie: voorkom dat je wordt gestoken door deze tijgermuggen.

Hoe voorkom je dat je wordt gestoken door de tijgermug?

Zoals gezegd is de tijgermug vooral overdag actief, vooral in de voormiddag en late namiddag. Het wordt geadviseerd om bedekkende kleding te dragen en de onbedekte huid in te smeren met een muggenwerend middel dat DEET bevat. ’s Nachts is het sterk aan te raden om onder een klamboe te slapen, want een tijgermug die overdag je appartement is binnengegaan kan ’s nachts natuurlijk ook steken.

Hoe wordt het Chikungunya-virus precies verspreid?

Niet iedere tijgermug draagt het Chikungunya-virus bij zich en is dus per se gevaarlijk. Pas als zo’n mug iemand heeft gestoken die al besmet is draagt deze mug het virus over als hij iemand anders steekt. Het virus kan niet door mensen worden verspreid. Daarom is de preventie tegen muggen zo belangrijk.

Welke anti-muggen-middelen kan ik het beste aanschaffen?

Het is aan te bevelen om producten met ten minste 30% deet aan te schaffen. Doe dit voor vertrek, want op Curaçao kunnen deze middelen nog wel eens slecht verkrijgbaar zijn. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter. Voor zwangere vrouwen en kinderen tot 2 jaar wordt geadviseerd om max. 30% deet te gebruiken. Was na het aanbrengen altijd goed je handen. Deet is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals gel of spray. Je kunt dit bij de drogist kopen, maar het is veel goedkoper om dit bij een online drogist te bestellen. Wij hebben Drogisterij.net als partner. Zij verkopen verschillende A-merk deet-producten tegen zeer scherpe prijzen. Onderstaand tref je de producten aan die wij adviseren. Vergeet ook niet om een klamboe aan te schaffen, ook daarvoor vind je hiernaast een aantal aanbevolen producten.

Disclaimer: deze informatie is gebaseerd op informatie van het RIVM. Wij zijn geen medisch deskundigen. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Lees voor gebruik van muggenwerende middelen altijd eerst de bijsluiter of raadpleeg uw huisarts. Zie ook de website van het RIVM.


Leave a Reply

Online klamboe bestellen

Een klamboe zorgt ervoor dat je ook in je slaap niet wordt gestoken door muggen. Er wordt geadviseerd om voor een geïmpregneerde klamboe te kiezen, maar een normale klamboe volstaat ook. Vergeet ook niet om de handige ophangset van Travelsafe mee te bestellen. Hiermee kun je je klamboe altijd en overal ophangen!

Je kunt eenvoudig online hier je klamboe bestellen.

Bestel nu de nummer 1 reisgids van Nederland en ontvang er voor slechts € 3,- een gedetailleerde wegenkaart bij! Gratis morgen bezorgd!